کرسی چینی ازاره
فرمت : WORD تعداد صفحه :101
مقدمه
با چیدن چند رج آ جر روی پی ، می توان اختلاف ارتفاعی بین سطح داخل ساختمان و سطح خارج آن (حیاط، کوچه، خیابان و...) به وجود آورد. به دیواری که این اختلاف ارتفاع را به وجود می آورد «کرسی» و به عملیات اجرایی آن «کرسی چینی» می گویند.
نقش عمده یک کرسی چینی، افزایش تدریجی سطح اتکای دیوار با توجه به مقاومت زمین و مشخصات پی می باشد.
اجرای کرسی چینی
کف ساختمانها معمولاً 30 تا 45 سانتیمتر بالاتر از زمین ساخته شده و به وسیله یک قشر خشکه چینی، به ضخامت حداقل 25 سانتیمتر در مقابل نفوذ رطوبت زمین محافظت می شود (کرسی)، به دلیل تماس مستقیم و دائم با رطوبت، باید با آجرهای مقاوم با میزان کم جذب آب اجرا شود . کرسی چینی را باید تا حد امکان، با پیوند کله انجام داد تا بار حاصل از دیوار را به شکل مؤثری توزیع کند و چنانچه به آجرهای راسته نیاز باشد ، آن را وسط دیوار قرار داد.
در مورد کرسی چینی رعایت ضوابط زیر الزامی است :
الف- کرسی چینی باید از روی سطح شالوده تا حداقل 30 سانتیمتر بالاتر از کف تمام شده محوطه پیرامون ساختمان باشد.
ب- برای جلوگیری از نفوذ رطوبت باید سطح کرسی چینی با اندود و مصالح مناسب نم بندی(عایق کاری رطوبتنی) شود. لازم است لایه عایق از روی کرسی از هر طرف به اندازه 10 سانتیمتر به سمت پایین بر گردد.
پ- عرض کرسی چینی باید حداقل 10 سانتیمتر بیشتر از عرض دیوار باشد.
ت- کرسی چینی دیوارها با استفاده از سنگ لاشه ، آجر یا بلوک سیمانی توپر با یکی از ملاتهای زیر ساخته می شود :
1- ملات ماسه سیمان 1:3
2- ملات ماسه- سیمان- آهک(باتارد) 1:1:6
3- ملات ماسه آهک 2:5
در زمین های مرطوب ، در صورت استفاده از آجر در کرسی چینی، مصرف آجرهای ماسه آهکی یا رسی مرغوب(مهندسی) الزامی است.
ازاره
قسمت خارجی دیوار در محل اتصال به کف، به دلیل تماس سمستقیم با آب باران و برف، و قرار گرفتن در معرض ضربه های احتمالی، معمولاً با مصالح مقداری مانند پلاکهای سنگی یا بتن اجرا می شود . به این پلاکهای سنگی یا بتنی ، ازاره می گویند.
حداقل ارتفاع ازاره برابر 30 سانتیمتر است که این مقدار با توجه به میزان بارندگی هر منطقه متغیر می باشد. در صورت استفاده از پلاکهای سنگی، حداقل ضخامت برابر 3 سانتیمتر، و نوع آن را از انواع مقاوم در مقابل ضربه، با میزان کم جذب رطوبت در نظر گرفته می شود .
در مورد از اره های بتنی ، حداقل عیار بتن غیر مسلح برابر 200 کیلوگرم سیمان در متر مکعب بتن ، و حداقل عیار بتن مسلح برابر با 250 کیلوگرم سیمان در متر مکعب بتن می باشد.
در صورتیکه از اره بالاتر از سطح کرسی چینی قرار گیرد ، باید حد فاصل آن با آجر چینی دیوار از نظر رطوبتی عایق شود ، در غیر این صورت عایق کرسی تا روی ازاره ادامه یافته و احتیاج به عایقکاری مجدد نیست.
عایقکاری رطوبتی
وجود نم در ساختمان سبب فساد و خوردیگی اجزای باربر و غیر باربر می شود و به استحکام و زیبایی آنها لطمه می زند ، کیفیت عایقکاری حرارتی را به مخاطره می اندازد و به خاطر فراهم آوردن شرایط مساعد برای رشد قارچ ، کفک و میکرو ارگانیسم ها ، بهداشت ساختمان را به مخاطره می اندازد.
از این رو برای دوام بیشتر و حفظ پایایی، ایمنی، زیبایی و راحتی و بهداشت ساختمان ، عایقکاری رطوبتی ، الزامی است.
تعاریف
آب بندی : آب بندی یا جلوگیری از نفوذ آب، که در برخی موارد ممکن است تحت فشار نیز باشد ، مانند بام ساختمان ها ، بدنه و کف استخرها و برخی زیر زمینها که سفره آب زیر زمینی بالا است.
بخار بندی : ممانعت از نفوذ بخار آب در مصالح به ویژه مصالخ عایقکاری حرارتی به منظور حفظ کیفیت آنها با استفاده از لبه های بخار بند.
نم بندی : یعنی جلوگیری از نفوذ نم ، بدون اینکه رطوبت به شکل آب وجود داشته و زیر فشار باشد . این عمل بیشتر در پی ساختمانها و دیوار زیر زمینها که اجزای ساختمان به نحوی با زمین نم دار در تماسند ، انجام شود.
2- مواد و مصالح عایقکاری رطوبتی
الف- گونی
گونی باید کاملاً تمیز ، نو ، خشک و. بدون آلودگی و حتی الامکان بدون چروک باشد . هر متر مربع گونی باید حداقل 310 گرم وزن داشته باشد. همچنین گونی باید در ظاهر دارای بافتی یکنواخت باشد.
ب- گونی قیر اندود
1- گونی قیر اندود باید دارای چنان مقاومتی باشد که اگر حاقل به اندازه 2 درصد طول آن کشیده شود ، پاره نگردد و ترک در آن ایجاد نشود .
2- گونی قیر اندود اگر به دور استوانه ای به شعاع 52 میلیمتر پیچیده شود ، در دمای صفر درجه سلسیوس ، نباید ترک بخورد.
3- چنانچه سطح خارجی گونی قیر اندود در 70 درجه سلسیوس به مدت 2 ساعت نگه داشته شود ، نباید قیر آن نرم و روان شود .
4- وزن هر متر از گونی قیر اندود به عرض 117 سانتیمتر، حداقل باید سه کیلو و دویست گرم باشد.
5- ضخامت گونی قیر اندود باید حداقل 3 میلیمتر باشد.
6- پس از حرارت دادن گونی قیر اندود به مدت 5 ساعت در دمای 50 درجه سلسیوس و خنک کردن آن تا دمای معمولی، گونی قیر اندود نباید تر ک بخورد.
7- گونی قیر اندود نباید با منواد معدنی محلول درآب ، آغشته باشد ودر هنگام کار نیز باید با این مواد آغشته شود .
8- گونی قیر اندود باید دارای ظاهری یکنواخت و هموار بوده و فاقد حباب هوا باشد.
پ- قیر
قیرجسمی است به رنگ سیاه مایل به قهوه ای و چسباننده که از تعدادی هیدروکربور ساخته شده ، برخی از هیدروکربورهای قیر دارای گوگرد ، اکسیژن و ازت هستند .
قیر در دمای عادی جامد است و بر اثر گرما نرم و روان می شود . قیر در روغنهای معدنی و حلالهایی مانند سولفور کربن ، تتراکلرور کربن و تری کلروفنل حل می شود. امروزه دو نوع قیر معدنی و نفتی در ساختمان مصرف می شود .
ویژگی های عمومی قابل توجه قیر عبارتند از :
- غیر قابل نفوذ بودن در برابر رطوبت و آب.
- عایق بودن در مقابل جریان الکتریسیته.
- پایداری در برابر اسیدها ، بازها و نمک ها .
- قابلیت ارتجاع.
- چسبندگی به سایر مصالح و تشکیل قشر نازک بر روی آنها.
- تجزیه شدن در گرمای زیاد و تبدیل آن به ذغال همراه با اشتعال.
- از دست رفتن چسبندگی در محیطهای مرطوب و آلوده به خا ک و مواد نرم.
- تغییر شکل در برابر فشار و برخی حلالها.
3- عایقکاری رطوبتی دیوارهای داخلی
عایقکاری رطوبتی دیوارهای داخلی ساختمان در دو حالت زیر قابل بررسی می باشد:
الف- حالتی که نفوذ رطوبت از طریق زمین و پی سلاختمان صورت می گیرد :
چون غالباً سطح پی از کف تمام شده ساختمان پایین تر است ، قبلاً روی پی را با کرسی چینی تا حد بالای بلوکاژ کف بالا آورده ، سپس روی آن را عایق می کنیم. باید توجه داشت که چنانچه لایه عایق از حد بالای قلوه چینی پایینتر قرار گیرد ، جلو نفوذ رطوبت کاملاً گرفته نیم شود و از آن قسمت از دیوار که پایینتر از کفسازی قرار دارد ، رطوبت به طرف بالا نفوذ می کند.
ب- حالتی که نفوذ رطوبت از طریق بدنه دیوار صورت می گیرد :