پلهای میراگر
فرمت : WORD تعداد صفحه :26
چکیده
کاربرد مواد ویسکوزیته برای کنترل ارتعاشات به سال 1950 برمیگردد. زمانی که اولین بار بر روی هواپیما به عنوان وسیلهای برای کنترل خستگی ناشی از ارتعاشات در بدنه هواپیما مورد بهرهبرداری قرار رفت. به هرحال، با توجه به مصالح و مواد میراکننده لرزشها، میراگرهای ویسکوز به دو دسته میراگرهای ویسکوز جامد SVD (Solid Viscous Dampers) و مایع SVD (Fluid Viscous Dampers) دستهبندی میشوند.
در این مقاله، این دو نوع میراگر معرفی شده و بطور خاص در دسته میراگرهای FDV به بررسی رفتار غیرخطی آنها پرداخته خواهد شد. در حالتهایی که رفتار میراگر غیرخطی فرض شود، میراگر، تاثیری با مقدار نیروی بسیار کمتر در سازه خواهد داشت. غیرخطی بودن میراگر، تاثیر قابل توجهی روی پاسخ سازه در باره حساس به سرعت طیف داشته و پاسخ سازه را که البته تا اندازه زیادی بستگی به سختی مهاربندیها دارد، کاهش میدهد. در این مقاله، یک روش کاربردی جهت برآورد مقادیر طراحی جابجایی سازهای، نیروهای سازهای، برش پی و نیروی میرایی مستقیم ناشی از طیف طرح لرزهای (پاسخ) ارائه شده و در قسمت پایانی، روشی برای تعیین ویژگیهای مورد نیاز میراگرها و مهاربندیها برای محدود کردن جابجاییهای مجاز سازهای در حدود مقادیر طراحی یا ظرفیتهای سازهای ارائه میشود.
این مقاله، بطور موثر روی پاسخ لرزهای سیستم SDF با میراگرهای غیرخطی VE با مدل غیرخطی ماکسول متمرکز شده و با توجه به تغییرات سختی مهاربندی، دقت و حدود یک مدل خطی معادل شده کلوین نیز نشان داده شده است. در انتهای مقاله، روی جهت اندازهگیری جابجایی سازه و نیروهای موجود، نیروی میراگر و برش پایه ناشی از طیف لرزهای ارائه شده است.
کلیاتی درباره میراگرهای ویسکوز
کاربرد مواد ویسکوز جهت کنترل ارتعاشات به سال 1950 برمیگردد. زمانی که اولین بار روی هواپیما به عنوان وسیلهای برای کنترل خستگی ناشی از ارتعاشات در بدنه هواپیما مورد استفاده قرار گرفت. به هر حال با توجه به مصالح و مواد میراکننده ارتعاشات، میراگرهای ویسکوز به دو دسته میراگرهای ویسکوز جامد و مایع دستهبندی میشوند که در زیر به هر یک میپردازیم:
الف) میراگرهای جامد AVD (Solid Viscous Dampers)
ب) میراگرهای مایع FVD (Fluid Viscous Dampers)
الف) میراگرهای جامد SVD
مواد ویسکوالاستیک به کار رونده در کاربردهای سازهای عموماً از جنس همپلیمرها یا شیشهای بوده که انرژی را وقتی تحت تأثیر تغییر شکل برشی قرار میگیرند. در شکل زیر یک میراگر ویسکوالاستیک که شامل لایههای ویسکوالاستیک متصل به ورقهای فولادی میباشد دیده میشود.